វិទ្យាសាស្រ្តរីករាយ

ស្វែង​យល់​ពី​ការ​ដាក់​តាំង​លម្អ​កូនរុក្ខជាតិក្នុង​បន្ទប់​គេង ​ឬបន្ទប់​ទទួលភ្ញៀវ


467d1423-b505-499e-a618-32591e314398ការ ​ដាក់​តាំង​លម្អ​កូន​រុក្ខ​ជាតិ​នៅ​ក្នុង​លំនៅ​ឋាន ពិត​ជា​មើល​ទៅ​ស្រស់​ស្អាត ត្រជាក់ភ្នែក និង​ពោរ​ពេញ​ដោយ​បរិស្ថាន​ពណ៌​បៃ​តង ។ ជាង​នេះ​ទៅ​ទៀត​ពួក​វា​អាច​ផ្តល់​នូវ​ខ្សល់​ដង្ហើម​យ៉ាង​ស្រស់​ស្រាយ​ជា​ ប្រចាំ​សម្រាប់​យើង​រស់​នៅ​ទៀត​ផង ។ ប៉ុន្តែ​ប្រសិន​បើ​យើង​ជ្រើស​រើសប្រភេទ​កូន​រុក្ខ​ជាតិ​ខុស​ វា​បែរ​ជា​ផ្តល់​គុណ​វិបត្តិ​ដល់​សុខ​ភាព​របស់​យើង​ទៅ​វិញ ។ ដូច្នេះ​យើង​ត្រូវ​ស្វែង​យល់​ឱ្យ​បាន​ច្រើន និង​គួរ​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន​ខ្ពស់​ ថា​តើកូន​រុក្ខជាតិ​ប្រភេទ​ណា​ដែល​យើង​គួរ​យក​មក​តាំង​លម្អ​នៅ​ក្នុង​បន្ទប់ ​គេង ឬ​បន្ទប់​ទទួល​ភ្ញៀវ​ ?
យោង​តាម​ប្រភព​ពី​គេ​ ហ​ទំព័រ​ ecns.com បាន​ឱ្យ​ថា ក្រុម​អ្នកវិទ្យា​សាស្ត្រ​​នៅ​ប្រទេស​ចិន​បាន​ព្រមាន​ថា ភាគ​ច្រើន​នៃ​កូន​រុក្ខ​ជាតិ​​ ថ្វី​ដ្បិត​​​វា​ផ្តល់​នូវ​សោភ័ណភាព និង​ជួយ​លម្អ​លំនៅ​ឋាន​ក៏​ពិត​មែន តែបើ​យើង​ជ្រើស​រើស​វាមិន​បាន​ត្រឹម​ត្រូវ ​វា​ផ្តល់​គុណ​វិបត្តិ​​សម្រាប់​សុខ​ភាព​ជា​ជាង​គុណ​សម្បត្តិ ។ ថ្វី​បើ​កូន​រុក្ខ​ជាតិ​ទាំង​នោះធ្វើ​រស្មី​សំយោគ​ផលិត​ និង​បញ្ចេញ​ឧស័្មនអុក​ស៊ីហ្សែន​ក្នុង​អំឡុង​ពេល​ថ្ងៃក៏​ពិត​មែន ប៉ុន្តែ​ការ​ធ្វើ​រស្មី​សំយោគ​នេះ មិន​បាន​កើត​ឡើង​នៅ​ពេល​យប់​ទេ ។ ជា​ពិសេសកូន​រុក្ខ​ជាតិ​ដែល​មាន​ស្លឹក​ធំ​ៗ​​ អាច​បង្ក​ការ​ប៉ះ​ពាល់​ដល់​​ដំណេក​មនុស្ស​ដោយ​ ការ​បញ្ចេញ​ឧស្ម័ន​កាបូនិកនៅ​ពេល​យប់​ធ្វើ​ឱ្យ​បរិយាកាស​​អួ​អាប់​ និង​ខ្យល់​អុក​ស៊ី​ហ្សែន​​នៅ​ក្នុង​បន្ទប់ចុះ​ថយ ។
ដូច្នេះ​តើ​យើង​គួរ​ទុក​កូនរុក្ខ​ជាតិ​​ទាំង​នោះ​ដើម្បី​សោ​ភ័ណ​ភាព​ ឬ​យក​វា​ចេញ​ដើម្បី​សុខ​
ភាព ? ខាង​ក្រោម​នេះ​ អ្នក​ជំនាញ​បាន​ណែ​នាំ​នូវ​កូន​រុក្ខ​ជាតិ​មួយ​ចំនួនសម្រាប់​តាំង​លម្អ​លំនៅ ​ឋានឱ្យ​មាន​សោភ័ណ​​ភាព ថែម​ទាំង​មិន​មាន​ផល​ប៉ះ​ពាល់​ដល់​សុខ​ភាព​ផង​ដែរ ។
១-កូន​ដូងតាំង  (Areca Palm)
ជា ​រុក្ខជាតិ​ដែល​ល្អ​បំផុត​សម្រាប់​ដាក់​តាំង​នៅ​បន្ទប់​ទទួល​ភ្ញៀវ ​ ព្រោះ​វា​ផ្តល់​នូវ​សំណើម​ធម្ម​​ជាតិ​ដ៏​ស្រស់​ស្រាយ ។ កូន​រុក្ខ​ជាតិ​នេះជួយ​បណ្តេញ​កាបូន ឌីអុកស៊ីដ(Carbon Dioxide) និងជាតិ​ពុល​ (Toxins)​​ពី​​ខ្យល់​អាកាស ។
២- ដើម​លំពែងព្រះ​រាម (Snake Plant)
ជា ​កូន​រុក្ខ​ជាតិ​ដ៏​វិសេស​វិសាល​ ឧត្តុង្គ​ឧត្តម​​បំផុត​សម្រាប់​តាំង​នៅ​បន្ទប់​គេង ពី​ព្រោះ​វា​ផ្ទុយ​​ពី​កូន​រុក្ខ​ជាតិ​ដ​ទៃនៅត្រង់​ពេល​យប់​វា​បញ្ចេញ​​​ ឧស្ម័ន​អុក​ស៊ី​ហ្សែន​វិញ ​រី​ឯ​កូន​រុក្ខ​ជាតិ​ផ្សេង​ទៀត វា​បញ្ចេញ​ឧ​ស្ម័ន​កាបូនិក ។
៣-​ដើម​ម្លូ (តាំង​លម្អ)​ (Money Plant )
កូន ​រុក្ខ​ជាតិ​នេះ​មាន​អត្ថ​ប្រយោជន៍​​ជួយ​ស្រូប​យក​ជាតិ​ពុល​ និង​សារធាតុ​គីមី​ដែល​រសាត់​​សាយ​ភាយ​ក្នុង​បរិយាកាសនៅ​ក្នុង​លំនៅ​ឋាន​​ ។ យើង​​អាច​ដាក់​តាំង​លម្អ​វា​នៅ​គ្រប់​បន្ទប់​ទាំង​អស់ ហើយ​​ប្រសិន​បើ​អាកាស​ធាតុ​អំណោយ​ផល​ យើង​​អាច​បើក​បង្អួច​នៅ​ពេល​យប់​​ទៀត​បាន​ ​នោះ​ កាន់​តែ​ប្រសើរ​ថែម​ទៀត ៕
430a8247-9644-44fe-b3c3-c4b6b68aa013 

ec4e659f-6dbe-4994-a4b0-6b9715931401
ប្រភពព័ត៌មាន​៖ គេហទំព័រ​កោះសន្តិភាព
ប្រភពដើម គេហទំព័រ គំនិត

 

វិទ្យាសាស្ត្រ​រីករាយ១៖ ដកកាក់​ចេញ​ពី​ឈើ​គូស


ថ្ងៃ ​នេះគំនិត​សូម​នាំ​មក​ជូន​នូវ​វិធី​ដក​កាក់​ចេញ​ពី​ឈើគូស​ដោយ​មិន​អោយ​ប៉ះ​ នឹង​ឈើគូស​ឡើយ។ វិធី​នេះ​អ្នក​អាច​យក​ទៅ​ធ្វើការ​ល្បង​ប្រាជ្ញាជាមួយ​នឹង​មិត្ត​អ្នក​របស់​ អ្នក​បាន។
ឧបករណ៍៖ ប្រអប់​ឈើគូស ឈើគូស​ កាក់។
វិធី
-មុនដំបូង អ្នកយក​ប្រអប់​ឈើគូស​ទទេ​មួយ ហើយ​ដោត​បញ្ឈរ​ឈើគូស​មួយ​ដើម​នៅក្នុង​ប្រអប់នោះ។
- យក​ឈើគូស​មួយដើម​ទៀត​ដាក់​ផ្តេក​ដោយ​ក្បាល​ទល់​នឹងក្បាល​ឈើ​គូស​ដែលដាក់​បញ្ឈរ ដោយ​មាន​កាក់​ទ្រពីក្រោមដូច​រូប​ភាព​ខាង​ក្រោម។

- សួរ​មិត្ត​របស់អ្នក​ថា តើគេអាច​ដក​កាក់​ចេញ​ ដោយ​មិន​អោយ​ប៉ះ​នឹង​ឈើគូស​ដែលឬទេ?
- ចម្លើយនោះគឺ គូស​ឈើគូស​មួយ​ទៀត​ហើយ​ដុត​អោយ​ចំពាក់​កណ្តាលឈើគូស​ដែល​ទ្រេត។

- នៅ​ពេលដែល​អ្នក​ដុតវាយ​ហើយ មួយសន្ទុះ​ក្រោយមកឈើគូស​នោះ​នឹង រំកិល​ឡើង​ទៅលើ​ដោយ​មិនចាំប៉ះ​វា។


ប្រភពដើម ពីគេហទំព័រ គំនិត

វិទ្យាសាស្ត្ររីករាយ៖ ដុតប៉េងប៉ោង​យ៉ាងម៉េចកុំអោយ​ផ្ទុះ?

 
ថ្ងៃនេះ គេហទំព័រគំនិតសូមណែនាំ​ការពិសោធមួយទៀត​ដែលងាយស្រួល​អនុវត្ត និង​អាច​អោយ​អ្នក​យក​ទៅ​លែង​កំសាន្តជាមួយ​នឹង​មិត្ត​ភ័ក្តិ ឬក៏ក្រុមគ្រួសាររបស់អ្នក។ ការពិសោធន៍នេះមានចំណង​ជើង​ថា “តើដុតប៉េងប៉ោងយ៉ាងម៉េចកុំអោយផ្ទុះបែក?” ។
ឧបករណ៍៖ ឈើគូស ឬដែកកែស ទាន ប៉េងប៉ោង ទឹក។
វិធី៖
- ដុតបំភ្លឺទៀន ដោយឈើគូស ឬដែកកែស។
-បន្ទាប់មក​ យក​ប៉េងប៉ោង​ដែលផ្លុំ​រួច​ចងអោយ​ក្របួច​ក្បាល​អោយ​ជិតល្អ ហើយ​ដាក់​វា​នៅ​លើ​ភ្លើង​ទៀន។ អ្នក​នឹងឃើញថា ប៉េងប៉ោង​នោះនឹងឆេះ​ហើយ​ផ្ទុះ​មួយរំពេច។
-យក​ទឹកច្រក​បញ្ចូល​ក្នុង​ប៉េងប៉ោង​នោះ ហើយ​ផ្លុំ​បំប៉ោង​វាហើយចងអោយ​ជាប់។ បន្ទាប់មក​យក​ប៉េងប៉ោងទៅដាក់លើភ្លើង​ទៀន​ម្តងទៀត។ អ្នកនឹងសង្កេតឃើញថា ប៉េងប៉ោងនោះ នឹងមិនផ្ទុះ​ភ្លាមៗឡើយ ហើយ​វាស្ថិតក្នុងស្ថានភាព​បែបនេះប្រហែល១ ទៅ២នាទី អាស្រ័យទៅលើចំនួនទឹកដែលអ្នកបាន​បញ្ច្រក​ចូលទៅក្នុង​ប៉េងប៉ោងនោះ។
មូលហេតុៈ ការដែលប៉េងប៉ោងមិនផ្ទុះ គឺដោយសារ​តែ​ទឹក​បាន​ស្រូប​យករាល់​កំដៅដែល​បានបញ្ចេញដោយភ្លើងទៀន ដែល​ធ្វើ​អោយប៉េងប៉ោងមិនឡើងកំដៅ។ កំដៅជាក់លាក់របស់ទឹកគឺមានកម្រិតខ្ពស់​ជាង​សារធាតុ​ឯទៀត ដែលធ្វើអោយវាមាន​សមត្ថភាពក្នុងការស្រូបយកកម្តៅដោយ​ មិនធ្វើសីតុណ្ហភាពឡើងកម្តៅបានរហ័ស។
ប្រភពដើម ពីគេហទំព័រ គំនិត

វិទ្យាសាស្ត្ររីករាយ៖ ដកកាក់ចេញពីចានយ៉ាងម៉េចទើបមិនអោយប៉ះទឹក?

 
នៅក្នុង ​អត្ថបទ​វិទ្យាសាស្ត្រ​រីករាយ​ថ្ងៃនេះ គេហទំព័រគំនិត​នឹង​បង្ហាញជូន​ប្រិយមិត្ត​នូវវិធីថ្មីមួយទៀតគឺ ការ​ដកកាក់​ចេញពីចាន​ដោយមិន​អោយប៉ះទឹក។ ដូចនេះ​ប្រិយ​មិត្ត​អាច​យក​វិធីសាស្ត្រ​មួយ​នេះ​ទៅធ្វើការ​សាក​ល្បង​ជាមួយ​ មិត្ត​ភក្តិ ឬ​ក្រុម​គ្រួសារ​ដើម្បីធ្វើ​ជាការកម្សាន្ត។ តើធ្វើ​ម៉េចទៅ ទើប​អាច​ដកកាក់ចេញ​ពី​ចាន​ដោយ​មិនអោយ​ប៉ះទឹក?
ឧបករណ៍ៈ ចានទាប ទឹក កាក់ (ប្រសិនបើគ្មានកាក់​ អ្នក​អាច​យក​របស់អ្វីមក​ជំនួសក៏បាន) ឈើគូស ឆ្នុក​ស្រាក្រហមឬក៏ជ័រ​លុប ឈើគូស និង​កែវ។
វិធីៈ
- ដាក់កាក់​ចូល​ទៅ​ក្នុង​ចាន រួច​ចាក់​ទឹកចូល​ល្មម​នឹង​លិចកាក់នោះ។
- ដោត​ឈើគូស​បីទៅ​ បួន​ដើម​នៅ​លើ​ឆ្នុក​ស្រា ឬក៏ជ័រ​លុប។
- ដាក់បឈ្ឈរ​ឈ្នុកស្រាក្រហម ឬជ័រ​លុប​ដែល​មាន​ដោតដោយ​ឈើគូស​នៅ​លើ​ចាន​នោះ។


- ដុត​ឈើគូស​មួយ​ក្នុង​ចំណោមឈើគូស​ទាំង​អស់​ដែល​នៅលើ​ឆ្នុក​ស្រា រួច​យក​កែវ​មក​គ្រប​លើឆ្នុក​នោះ។ ធ្វើ​ដូចនេះ ទឹក​ដែល​នៅ​ក្នុង​ចាន នឹង​ត្រូវ​បាន​ស្រូប​ចូល​ទៅ​ក្នុង​កែវ ហើយ​អ្នក​នឹង​អាច​ធ្វើការ​ដក​កាក់​នោះ​បាន​យ៉ាង​ស្រួល។




  

ប្រភពដើម ពីគេហទំព័រ គំនិត

 

វិទ្យាសាស្ត្ររីករាយ៖ ល្បិចដុតលុយ


 
ប្លែកទៀត​ហើយ! គេហទំព័រ​គំនិត​ថ្ងៃ​នេះ​នឹង​នាំ​មក​ជូន​ប្រិយមិត្ត​នូវ​វិធី​មួយ​ដើម្បី​ជា​ការកំសាន្ត​ គឺ​ល្បិច​ដុត​លុយ​មិន​ឲ្យ​ឆេះ​លុយ។ ល្បែង​នេះ ប្រិយ​មិត្ត​អាច​យក​ទៅ​សាក​ល្បង​លេង​ជាមួយ​មិត្ត​ភ័ក្ត​បាន​ដើម្បីជា​ការ​ ល្បង​ប្រាជ្ញា និង​បង្កើន​ចំណេះដឹង​ផ្នែក​គីមីវិទ្យា​ទៀត​ផង។ តើយើង​ត្រូវ​ការ​អ្វី​ខ្លះសម្រាប់​អនុវត្ត​ការពិសោធន៍​នេះ?
ឧបករណ៍ៈ ក្រដាសប្រាក់(រូបិយប័ណ្ណ​ដុល្លា​កាន់តែល្អ)  ដង្កៀប ឈើគូសឬដែក​កេះ អំបិល(ប្រសិនបើអ្នក​ចង់​បានភ្លើងពណ៌​ក្រហម) ទឹក និង ​អាល់កុល។
តើអ្នកមាន​របស់​របរ​ដែលត្រូវការខាង​លើ​ហើយឬ​នៅ? បើ​មាន​ហើយ តោះ​យើង​ចាប់​ផ្តើម​ប្រតិបត្តិ​ការរបស់​យើង!
វិធី៖
១- ធ្វើ​ការ​រៀបចំសូលុយស្យុងរវាង​ទឹក​ និង​អាល់កុល។ យើង​ត្រូវ​លាយទឹក​៥០​មីលីលីត្រ និង​អាល់​កុល​ ៥០មីលីលីត្របញ្ចូល​គ្នានៅក្នុង​ចាន​មួយ (អ្នក​អាច​លាយច្រើនជាង​នេះ​បាន​ដោយ​ក្នុង​កម្រិត​ទឹក​៥០% និង​អាល់​កុល​ ៥០%)។
២- ប្រសិន​បើ​អ្នក​ចង់​បាន​ភ្លើង​ឆេះ​ពណ៌​ក្រហម ​អ្នក​ត្រូវ​បន្ថែម​អំបិល​បន្តិច​ទៅ​ក្នុង​សូលុយស្យុង​ខាង​លើ។ ចំហេះ​ដែល​ឆេះ​ដោយ​អាល់កុល​សុទ្ធ​នោះ​នឹង​មាន​ភ្លើង​ពណ៌​ខៀវ ដូចនេះ​ប្រសិន​បើ​យើង​បន្ថែម​ជាតិ​អំបិលនោះ យើង​នឹង​ទទួល​បាន​ពណ៌​ភ្លើង​ដូចនឹង​ចំហេះ​ធម្មតា។
៣- ជ្រលក់​ក្រដាសប្រាក់ចូលក្នុង​សូលុយ​ស្យុង​ខាងលើ។ ចូរចាំ​ថា អ្នក​ត្រូវ​ជ្រលក់​ប្រាក់​ឲ្យ​សោម​ជោគ​គ្រប់ទី​កន្លែង​ទាំង​អស់។
៤- ប្រើប្រាស់​ដង្កៀប​ដើម្បី​គាប​ក្រដាស​ប្រាក់​ចេញ​ពីសូលុយស្យុង​ និង​ទុក​សម្រាប់​ចាប់​ក្រដាស​ប្រាក់​នៅ​ពេល​ដុត។ ការ​ប្រើប្រាស់​ដង្កៀប​មិនមែនជាការចាំបាច់ប៉ុន្មាន​នោះទេ អ្នកអាច​ប្រើប្រាស់​ដៃ​ផ្ទាល់​ក៏បានដែរ។ ប្រសិន​បើអ្នកប្រើដៃ​ផ្ទាល់ ហើយ​មាន​ភ្លើង​ឆេះ​ដៃ​នោះ សូម​កុំ​មាន​ការ​ស្លន់​ស្លោ អ្នក​គ្រាន់​តែ​រលាស់​ដៃ​ចោល​នោះ ភ្លើង​នឹង​រលត់​ភ្លាម។
៥- ពេល​នេះ​គឺជា​ពេលដុត​លុយ​ហើយ ប្រើ​ប្រាស់​ដែក​កេះ ឬឈើគូសដើម្បី​ដុត​ក្រដាស​ប្រាក់។ នៅពេល​ដែលអ្នក​ដុត អ្នក​នឹងឃើញ​ភ្លើង​ឆេះ​យ៉ាង​សន្ធរសន្ធៅ បីដូចជា​ការ​ឆេះលុយ​ពិត​ប្រាកដ​យ៉ាង​ដូចច្នេះ​ដែរ។ ប៉ុន្តែ​ការ​ឆេះ​នេះ គឺ​មិន​ប៉ះ​ពាល់​អ្វី​ដល់​ក្រដាស​ប្រាក់​នោះទេ។
តើវិទ្យាសាស្ត្រ​បកស្រាយ​យ៉ាង​ម៉េចចំពោះ​ការ​ដុត​លុយ​នេះ?
ប្រិតិកម្មចំហេះ​ខាង​លើគឺកើត​ឡើង​រវាង​អាល់កុល និង​អុកស៊ីសែន ដែល​បង្កើត​បានជា​ចំហេះ និង​ពន្លឺ(ថាមពល) កាបូនឌីអុកស៊ីត និង​ទឹក។
C2H5OH(អាល់កុល) + 4 O2 -> 2 CO2 + 3 H2O +​ថាមពល
ដោយសារ​តែ​អាល់កុល​មាន​សំពាធ​ចំហាយ​ខ្ពស់(Vapor Pressure) ធ្វើឲ្យ​អាល់កុលស្ថិត​បរិវេណ​ជុំ​វិញ​ក្រដាសប្រាក់ និង​ទឹក។ នៅពេល​ដែល​ក្រដាស់​ប្រាក់​នោះ​ត្រូវ​បាន​ដុត គឺមានតែអាល់កុល​ប៉ុណ្ណោះ​ដែល​ឆេះ។ សីតុណ្ហភាព​នៃ​ចំហេះ​អាល់កុល គឺ​វា​មិន​គ្រប់​គ្រាន់​សម្រាប់​ធ្វើ​ឲ្យ​ទឹក​ហួត​នោះ​ទេ ហេតុនេះ​ហើយ ក្រដាស​ប្រាក់​នឹង​នៅ​តែ​សើមជោគ​ដដែល ដែល​ជួយ​ការពារ​ក្រដាសប្រាក់​នោះ​គេចផុត​ពី​ចំហេះនេះបាន។ ក្រោយ​ពេល​អាល់កុល​ឆេះ​អស់​ហើយនោះ ភ្លើង​នឹង​រលត់ ដោយ​បន្សល់​ទុកនូវ​ក្រដាសប្រាក់របស់​អ្នក​ឲ្យ​នៅ​ដដែល។
សង្ឃឹមថា​ប្រិយមិត្ត​នឹងចូលចិត្ត​ការពិសោធន៍​មួយនេះ។ ការពិសោធន៍ខាងលើនេះ​មិនត្រឹមតែជា​ការ​កម្សាន្ត​នោះទេ វា​ថែម​ទាំង​ផ្តល់​នូវចំណេះដឹង​វិទ្យាសាស្ត្រ​ទៀត​ផង។​ សូមកុំភ្លេច​ឧស្សាហ៍​ចូលមក​គេហទំព័រគំនិត​ដើម្បី​ទទួល​បានចំណេះដឹង​ល្អៗ​ បន្ថែមទៀត។
សំគាល់៖
- ហាម​មិន​ឲ្យយក​មេតាណុល​មកជំនួស​អាល់​កុល​ជា​ដាច់​ខាត​ ព្រោះ​វា​អាច​បង្ក​អោយ​មាន​គ្រោះ​ថ្នាក់។
-ប្រសិន​បើអ្នក​នៅ​ក្មេងមិន​ទាន់​ពេញវ័យ​នោះ អ្នក​ត្រូវ​មាន​មនុស្ស​ពេញវ័យ​ម្នាក់​ដើម្បី​ជួយ​មើល​ការ​ខុស​ត្រូវ​នៅ​ពេល​ អនុវត្ត​ការ​ពិសោធន៍​ខាង​លើ​នេះ។ ត្រូវ​អនុវត្ត​ការពិសោធន៍​នេះនៅ​កន្លែង​ដែល​មាន​សុវត្ថិភាព​ និង​​អោយ​ឆ្ងាយ​ពី​កន្លែងដែលងាយ​ឆាបឆេះ និង​ផ្ទុះ។ ការពិសោធន៍នេះគឺ​មិន​មាន​គ្រោះថ្នាក់​អ្វីនោះទេ ប៉ុន្តែ​ប្រសិន​បើមាន​អ្វី​កើត​ឡើង​ជាយថាហេតុ​ដោយសារ​ការពិសោធន៍​នេះ គេហទំព័រ​គំនិត​នឹង​មិន​ទទួល​ខុស​ត្រូវ​រាល់​ការ​បាត់​បង់​ ឬខូចខាត​ឡើយ។
ឯកសារ៖ www.about.com
ប្រភពដើម ពីគេហទំព័រ គំនិត

វិទ្យាសាស្ត្ររីករាយ៖ តើផ្លែក្រូចអណ្តែត ឬក៏លិច?

 

 
តើ ​ផ្លែ​ក្រូច​អណ្តែត​ ឬក៏លិច​នៅពេលដែលដាក់​វា​នៅក្នុង​ទឹក? អ្នកប្រហែលជាគិត​ថា​ចម្លើយ​គឺ​វា​ច្បាស់​ក្រឡែត គឺ​វា​ប្រាកដជា​អណ្តែត។ តើ​វា​ពិតជា​អណ្តែត​មែន​ឬ? សាកល្បង​ធ្វើ​ការ​ពិសោធន៍នេះជាមួយ«គំនិត»​ទៅមើល ហើយ​ឆ្លើយ​នូវ​សំណួរ​នេះ ដែលក្នុង​ពេលជាមួយ​គ្នា​នេះដែរ អ្នក​នឹង​បាន​យល់ដឹង​អំពីលក្ខណៈពិសេស​របស់​ផ្លែក្រូច។
ឧបករណ៍៖ ផ្លែក្រូចមួយ ចានគោមដែលមានជម្រៅជ្រៅឬ ក៏ចានដែក និង​ទឹក។
វិធី៖
១- ចាក់ទឹកចូលទៅក្នុង​ចាន​គោម ឬក៏ចានដែក។
២- ដាក់​ផ្លែក្រូច​ចូលទៅក្នុង​ទឹក ហើយ​សង្កេត​មើល​ថា​តើ​មាន​អ្វីកើតឡើង?
៣- លើក​នេះ អ្នកត្រូវ​យក​ផ្លែក្រូច​នោះ​ចិត​សម្បក​ចេញ ហើយ​ដាក់​ផ្លែក្រូច​នោះ​ទៅក្នុង​ទឹក​ម្តង​ទៀត រួច​សង្កេត​មើល​ថា​តើ​មាន​អ្វី​កើត​ឡើង?
តើ​មាន​អ្វី​កើតឡើង​ទៅ?
លើក​ទីមួយ​នៅពេល​ដែល​អ្នកដាក់​ផ្លែ​ក្រូច​ទាំង​សម្បក​ទៅក្នុងចាន​គោមដែល​ មានទឹក​នោះ ផ្លែក្រូចនោះ​មុខជា​អណ្តែត​នៅលើ​ទឹក ប៉ុន្តែ​នៅពេលដែលអ្នកចិត​សម្បក​វា​ចេញ ហើយ​ដាក់ចូលទៅក្នុង​ទឹក​ម្តង​ទៀត​នោះ វា​មុខជា​លិច​ទៅក្នុង​ទឹក​ជា​មិនខាន។ តើហេតុអ្វីទៅ?
សម្បកផ្លែក្រូច​គឺ​ពោរពេញ​ទៅដោយ​ថង់​ខ្យល់​តូចៗជាច្រើន​ ដែលថង់ខ្យល់ទាំងនោះ​វាធ្វើ​ឲ្យ​ដង់ស៊ីតេ​របស់​ផ្លែ​ក្រូច​ស្រាលជាង​ដង់ស៊ីតេ ​របស់ទឹក ដែលជា​ហេតុ​នាំ​ឲ្យ​ផ្លែក្រូច​អណ្តែត។ នៅពេលដែល​សម្បក​ផ្លែក្រូច​ត្រូវបាន​បក​ចេញនោះ ថង់​ខ្យល់​តូចៗ​របស់​វា​នឹង​មិន​នៅជាមួយ​វា​ទៀត​ឡើយ​ ហើយ​ដង់​ស៊ីតេផ្លែក្រូច​នោះ​ធ្ងន់​ជាង​ដង់​ស៊ីតេ​របស់ទឹក​វិញ ដែលជា​ហេតុ​នាំ​ឲ្យ​ផ្លែក្រូច​នោះ​លិច​ទៅ​ក្នុង​ទឹក។
ដង់​ស៊ីតេ​គឺជា​ម៉ាស​របស់​វត្ថុ​មួយ​ដែល​មាន​ទំនាក់​ទំនង​ទៅ​នឹង​មាឌ​ របស់វា។ វត្ថុមួយ​ដែល​មាន​រូប​ធាតុ​ជាច្រើន​​នៅ​ក្នុង​មាឌ​ជាក់លាក់​ណា​មួយ​នឹង​មាន​ ដង់​ស៊ី​តេ​ខ្ពស់ ខណៈដែល​វត្ថុ​មួយ​ទៀត​មាន​រូបធាតុ​តិចជាង​​នៅក្នុង​មាឌ​ដូច​គ្នានឹង​មាន​ដង់ ​ស៊ីតេ​ទាប​ជាង។
ប្រភពដើម ពីគេហទំព័រ គំនិត

វិទ្យាសាស្ត្ររីករាយ៖ តើធ្វើយ៉ាងម៉េចទើបស៊ុតអណ្តែតក្នុងទឹក?

 

 
ស៊ុត ​ប្រាកដជា​លិចទៅ​ក្នុង​ទឹក​នៅពេលដែល​អ្នក​ដាក់​វា​ទៅក្នុង​កែវ​ដែលមាន​ទឹក​ សុទ្ធ​ធម្មតា។ ប៉ុន្តែថ្ងៃ​នេះ «គំនិត» នឹង​លើក​យក​មកនូវ​វិធី​មួយជូន​ប្រិយមិត្ត​ដើម្បី​ ពិសោធលេង​កម្សាន្ត ឬក៏អាច​យក​ទៅល្បង​ប្រាជ្ញាជាមួយ​នឹង​មិត្តភក្តិ ឬបងប្អូនបាននោះគឺ វិធីធ្វើឲ្យ​ស៊ុត​អណ្តែត​ក្នុង​ទឹក ។  វិធី​ធ្វើ ​គឺពិត​ជាងាយស្រួល ហើយឧបករណ៍ក៏ងាយរកផងដែរពីព្រោះវាសុទ្ធ​តែជារបស់ប្រើប្រាស់ប្រចាំថ្ងៃ។ មិនតែប៉ុណ្ណោះ ការពិសោធន៍​នេះក៏​នឹង​បង្រៀនអ្នក​ឲ្យ​យល់ដឹង​អំពី​ដង់ស៊ីតេរបស់វត្ថុ​ទៀត​ ផង។
ឧបករណ៍ៈ ស៊ុតមាន់ ឬទាមួយ ទឹក អំបិល និង​កែវញ៉ាំទឹកវែង​មួយ
វិធី៖
១-ចាក់ទឹកចូលទៅក្នុងកែវឲ្យបាន​កន្លះ​កែវ។
២-ដាក់​អំបិល​ឲ្យ​ច្រើន​ចូលទៅក្នុង​ទឹក​នោះ (៥-៦ស្លាបព្រាបាយ) រួចហើយ​កូរ​វា​ឲ្យសព្វ។
៣-បន្ទាប់​មក​ចាក់​ទឹក​បន្ថែម​ទៀត​ចូលទៅក្នុង​កែវ​សន្សឹមៗ​ដោយ​ប្រុង​ប្រយ័ត្នរហូត​ដល់​ជិតពេញកែវ។
៤-ដាក់ស៊ុត​ចូលទៅក្នុង​កែវ ហើយពិនិត្យ​មើល​ថា​មាន​អ្វី​កើតឡើង។
តើមានអ្វីកើតឡើង?
ដង់ស៊ីតេ​របស់ទឹកអំបិល​គឺធ្ងន់​ជាង​ទឹក​សុទ្ធធម្មតា ហើយ​រាល់វត្ថុ​រាវ​ណាដែល​មាន​ដង់​ស៊ីតេ​កាន់​តែធ្ងន់​នោះ នឹងធ្វើឲ្យ​វត្ថុ​នានា​កាន់តែ​ងាយស្រួល​អណ្តែត​នៅលើ​វា ។ នៅពេលដែល​អ្នកដាក់​ស៊ុតចូលទៅក្នុងកែវ ស៊ុតនោះ​នឹងលិចចុះទៅក្រោមដោយធ្វើដំណើរ​ឆ្លងកាត់​ទឹក​សុទ្ធ​ធម្មតា​រហូតដល់​ វា​ប៉ះ​នឹង​ទឹក​អំបិល។ នៅពេលដល់​ចំនុច​ដែលមាន​ទឹក​អំបិល ទឹក​អំបិល​មានដង់ស៊ីតេ(គេហៅ​បានម្យ៉ាងទៀត​ថា​ ទម្ងន់ជាក់លាក់) ​ខ្ពស់ជាង​ស៊ុត ដែលបាតុភូត​នេះ​ធ្វើឲ្យ​ស៊ុតនោះ​អណ្តែតក្នុងទឹក។ ប្រសិនបើអ្នកបានបន្ថែម​ទឹក​ធម្មតា​ចូលទៅក្នុងកែវ​ដោយ​ប្រុង​ប្រយ័ត្ននោះ ទឹកអំបិលនិង​ទឹក​ធម្មតា​នឹងមិន​រលាយ​ចូលគ្នា​ ហើយ​ធ្វើឲ្យ​ស៊ុតរបស់អ្នកនឹងអណ្តែត​នៅពាក់កណ្តាល​កែវ។ ផ្ទុយ​ទៅវិញ ប្រសិនបើ ទឹក​នឹងទឹក​អំបិល​រលាយចូលគ្នា​នោះ អ្នកនឹងឃើញ​ស៊ុតអណ្តែត​នៅ​លើទឹក។
ដូច្នេះ ការពិសោធន៍នេះបង្រៀន​ឲ្យ​យើងដឹងពីដង់ស៊ីតេរបស់វត្ថុ។ នៅពេល​វត្ថុណាមួយ​មាន​ដង់ស៊ីតស្រាលជាងវត្ថុរាវ នោះវា​នឹងអណ្តែត​នៅ​លើ​វត្ថុរាវ​នោះ។
តើអ្នកបានសាក​ធ្វើការពិសោធន៍នេះ​ហើយ​ឬនៅ? កុំភ្លេច​ចែក​រំលែក​បទពិសោធន៍​របស់អ្នកជាមួយ​នឹង«គំនិត»ផងណា!

ឯកសារយោង៖ http://www.sciencekids.co.nz/experiments/floatingeggs.html
ប្រភពដើម ពីគេហទំព័រ គំនិត